Wandelen

4.000 stappenroutes en 10.000 stappenroutes - 3 en 7 kilometer

De dienst sport stelde samen met enkele vrijwilligers twee uitgestippelde 10.000-stappenwandelingen samen, één in deelgemeente Ichtegem, de ander in Eernegem. Beide routes, ongeveer 7 kilometer, kan je inkorten en er zowel in Ichtegem als in Eernegem een 4.000-stappenwandeling van maken, wat neerkomt op ongeveer 3 km. Alle plannetjes kan je onderaan deze pagina downloaden.

Klik hier voor de 4.000-stappenwandeling in Eernegem

Klik hier voor de 10.000-stappenwandeling in Eernegem

Klik hier voor de 4.000-stappenwandeling in Ichtegem

Klik hier voor de 10.000-stappenwandeling in Ichtegem

Wie wil, kan ook een stappenteller huren bij de dienst sport! We vragen wel een waarborg van 16 euro.

Rozendaal - 6,5 kilometer

Het Rozendaalpad is het hele jaar open voor wandelaars en is aangeduid met wegwijzers. Het pad loopt deels over onverharde wegen en is dus minder geschikt voor rolstoelgebruikers.

Het Rozendaalpad loopt grotendeels in een historisch heide- en bosgebied dat op de Ferraris-kaart van eind 18e eeuw aangeduid staat als” de Warande”. Deze Warande strekte zich toen uit van het historisch Oosthof in Koekelare tot de grote baan Oostende -Torhout. Door de arme zandgrond is dit gebied tot de 19e eeuw weinig geschikt geweest voor landbouw. Grote stukken waren bedekt met bos, heide of moerassige vijvers. Op de wandeling zullen veel elementen nog herinneren aan deze lang vervlogen tijden.

Het wandelpad start op de markt in Ichtegem waar men de wagen vlot kan parkeren. 

Klik hier voor de Rozendaalwandeling

Tijl en Nele - 5, 10 en 15 kilometer

Het gemeentelijke wandelpad “Tijl en Nele” ent zich op het parcours dat indertijd in 1976 door de Ichtegemse KSA werd uitgestippeld langs de mooiste plekjes van Ichtegem en met heel wat aandacht voor het aanwezige cultuurlandschap. 

Het Tijl en Nele wandelpad is het hele jaar door open, volledig aangeduid met wegwijzers en richt zich zowel tot zij die het wat steviger willen aanpakken (15 kilometer) als zij die rustig wensen te genieten (5 & 10 kilometer).

De 5 en 10 kilometer lussen zijn tevens heel geschikt om ook door rolstoelgebruikers te worden gedaan, de trajecten door het Rozendaaldomein en door het Wijnendalebos lenen zich daar iets minder toe.

Klik hier voor het Tijl en Nelewandelpad 5 km

Klik hier voor het Tijl en Nelewandelpad 10 km

Klik hier voor het Tijl en Nelewandelpad 15 km

Wandelen in het groendomein Stationsput

Wist je dat deze vijver gegraven werd om stoomtreinen van Torhout naar Oostende van water te voorzien? Het is dan ook niet toevallig gelegen langs de groene as 'Groene 62', een voormalig stoomspoorwegtracé dat zich uitstrekt van Torhout naar Oostende. Dé plek bij uitstek om even te rusten, te wandelen, hengelen en uiteraard te genieten van de natuur. Neem er alvast een kijkje in de klein maar fijne poëzietuin!

Groendomein Stationsput

Statiebeekstraat 1

8480 Ichtegem

Erfgoedwandeling Ichtegem, Bekegem en Eernegem

In de brochure ‘Ichtegems Erfgoed 3’ vind je een mooi overzicht terug van alle bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens de drie erfgoedwandelingen in de drie dorpskernen.

Of maak deze mooie wandelingen doorheen Ichtegem aan de hand van de ErfgoedApp Faro! Bij elk stoppunt krijg je interessante informatie via de app. Veel wandelplezier!

Ichtegem - 3 kilometer

De Ichtegemse erfgoedwandeling voert je langsheen diverse gezichten van een rustig dorp. Tijdens de wandeling gaat niet alleen speciale aandacht uit naar het verhaal van de families die het uitzicht van het dorp hebben bepaald. Je leert er ook meer over de betekenis van bepaalde straatnamen en maakt kennis met een aantal markante gebouwen in het dorpscentrum.

Eernegem - 6,7 kilometer

Eernegemse erfgoedwandeling met zijn mooie monumenten, rustige en groene plekjes, interessante verhalen en niet in het minst verschillende beeldhouwwerken is dit de ideale plaats voor een wandeling. Maak dus vlug kennis met de rijke geschiedenis van Eernegem en de vele bezienswaardigheden.

Bekegem

In Bekegem vind je naast de erfgoedwandeling (deze wandeling is nog niet beschikbaar in de Faro app, maar wel in ‘Ichtegems Erfgoed 3’) ook de Sint-Laurentiusommegang (200m). Sint-Laurentius is de patroonheilige van Bekegem. Omdat de patroonheilige traditioneel met vuur geassocieerd wordt, vormde hij de inspiratiebron voor ‘Bekegem speelt met vuur’, het jaarlijkse feest in de gemeente dat opent met een religieuze ommegang. Via dit parcours kan iedereen op ingetogen wijze de Laurentiusommegang doen. Al luisterend en lezend kom je meer te weten over Sint-Laurentius, over Mia Moreaux en de manier waarop zij de ommegang geconcipieerd heeft. Een aanrader!

Natuurpunt

Wie houdt van geleide natuurwandelingen kan een kijkje nemen op www.natuurpunt.be. Je schrijft je online in voor de ‘Ontdek-je-Plekje’ wandelingen met gids. Natuurpunt biedt een wandeling aan op de zuidflank van de Ruidenberg en een natuurwandeling in Bekegem. 

Wandelknooppuntennetwerk

Binnenkort meer info.

Downloads

Naar top