Vind je een dode of zieke vogel? Niet aanraken is de boodschap!

Gepubliceerd op woensdag 22 juni 2022 13.29 u.
De voorbije weken werd in onze omringende landen een versterkte uitbraak van het vogelgriepvirus (H5N1) vastgesteld. Ook in onze kuststreek slaat het virus nu toe.

Niet gevaarlijk voor de mens

Het vogelgriepvirus is heel besmettelijk en dodelijk voor vogels, maar niet gevaarlijk voor mensen. 

Uit voorzorg vragen we toch om dode of zieke vogels niet aan te raken.

Een dode of zieke vogel gevonden?

  • Vind je een dode vogel, raak de vogel niet aan en bel dan de influenzalijn via de 0800 99 777. Ze zijn bereikbaar op weekdagen tussen 8.30 en 16.30 uur, in het weekend 24/24. 
  • Vind je een zieke vogel, breng de vogel dan naar een vogelopvangcentrum. In West-Vlaanderen zijn er 2 VOC’s:

Aanbevelingen voor particuliere pluimveehouders

Hobbyhouders van pluimvee (kippen, ganzen, eenden, …) zorgen best voor zo weinig mogelijk contact tussen hun pluimvee en wilde vogels. Dit kan je doen door:

  • Het pluimvee op te hokken of af te schermen met netten. Sinds 15 mei 2022 is er geen verplichte ophokplicht meer, maar wordt nog steeds aangeraden.
  • Het pluimvee binnen voederen. Dit is verplicht.
  • Het drenken van pluimvee mag sinds 15 mei terug buiten gebeuren maar ook hier is het aan te raden van dit nog binnen of onder netten te doen.

Richtlijnen naar hondenbaasjes

Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar kan soms ook andere zoogdieren besmetten. Honden moeten zeker niet binnen blijven maar het is wel aangeraden om de honden aan de leiband uit te laten zodat ze geen dode besmette kadavers zouden aanvreten of opeten.


Het Agentschap voor Natuur en Bos volgt samen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) de situatie op de voet op.