Beslissingen Nationale Veiligheidsraad 27/07/2020

Gepubliceerd op maandag 27 juli 2020 16.51 u.

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de bestaande maatregelen inzake het coronavirus vanaf woensdag 29 juli 2020 opnieuw te versterken.

Gedurende ten minste vier weken, zullen de volgende maatregelen van kracht zijn:

  • De sociale bubbel wordt beperkt tot 5 vaste contacten per gezin (ongeacht de grootte), niet per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling. Deze 5 personen zijn mensen bovenop de gezinsbubbel met wie u nauwe contacten mag hebben voor de komende vier weken, contacten waarbij de veiligheidsafstand niet altijd moet gerespecteerd worden.
  • Mondmaskers zijn verplicht op alle drukke plaatsen waar je geen sociale afstand van 1,5 meter kan houden. De burgemeester heeft ook beslist om mondmaskers op extra plaatsen in onze gemeente te verplichten. Hij kreeg hiervoor de bevoegdheid van de Nationale Veiligheidsraad.
    Klik hier voor meer info.
  • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.
  • Evenementen kunnen, maar risicovolle evenementen worden geschrapt. Binnen maximum 100 personen, buiten maximum 200 personen. Op alle evenementen zijn mondmaskers verplicht en moeten de organisatoren verplicht bijhouden wie aanwezig was.
  • Winkelen doe je alléén tenzij je minderjarig bent of hulp nodig hebt, gedurende maximum 30 minuten per winkelbeurt.
  • Om drukte op drukbezochte plaatsen in het land te voorkomen, wordt de maatregel om burgers gratis treintickets toe te kennen, uitgesteld tot september.
  • De contactopsporing zal worden versterkt in bepaalde specifieke situaties waarbij het risico op een epidemie groter is omdat individuen in beweging zijn.Voor de wellnesscentra, de gemeenschappelijke sportlessen, de zwembaden, de casino's, de speelautomatenhallen en de feest- en receptiezalen, is er registratieplicht en worden er contactgegevens opgevraagd conform de verplichtingen onderworpen aan de horecasector.