900 jaar Eernegem: boekvoorstelling 'Verhaal van een dorp'

Historicus Koenraad Vandenbussche schreef in het kader van 900 jaar Eernegem het boek 'Verhaal van een dorp. Geschiedenis van Eernegem tot 1976'.

900 jaar geleden verscheen de naam Eernegem voor het eerst in een historisch document. In 1119 werd het recht om de pastoor in het dorp te benoemen toevertrouwd aan de abdij van St.-Bertinus in St.-Omer.

Het ontstaan situeert zich vele eeuwen voor 1119. De auteur gaat op zoek naar de ongeschreven sporen van dit verre verleden. Vanaf 1119 baseert hij zich op archiefdocumenten, historische kranten en publicaties over de geschiedenis van Eernegem. Het is een boeiend verhaal geworden van gedreven mensen die in een evoluerende gemeenschap met een veranderend tijdskader een toekomst voor zichzelf en hun kinderen willen opbouwen.

De algemene lijnen van dit verhaal worden geschetst tegen de ruimere achtergrond van de Vlaamse geschiedenis doorheen de eeuwen. Het diepgravend archiefonderzoek zorgt ervoor dat het geheel doorspekt is met sprekende anekdotes. Illustratieve grafieken, verduidelijkende stambomen en verzorgde foto's maken er tegelijk een sfeervol kijkboek van.

Het boek bevat 234 pagina's op A4-formaat en is ingebonden in een harde kaft. Het kost 25 euro. Voorinschrijven kan vóór 1 november en is enkel geldig als het bedrag is betaald op het rekeningnummer BE47 0910 1866 7980 van de dienst cultuur (met vermelding 'boek') of in het administratief centrum. Na 1 november kost het boek 35 euro. Het wordt niet opgestuurd.

Je kan het tijdens de boekvoorstelling op 15 november meenemen of nadien ophalen op de cultuurdienst tijdens de openingsuren van het administratief centrum.

De boekvoorstelling vindt plaats op vrijdag 15 november om 20 uur in de kerk van Eernegem. Auteur Koenraad Vandenbussche houdt er een lezing over het ontstaan van Eernegem.

Na de eigenlijke boekvoorstelling door schepen van cultuur Celesta Muylle biedt de gemeente Ichtegem een receptie aan.

De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom (ook wie geen boek wenst te kopen).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Sint-Medarduskerk

Organisatie

dienst cultuur Ichtegem

Filter op categorie