900 jaar Eernegem: twee unieke historische tentoonstellingen

Tentoonstelling 'Het Dorp van Toen' (OC Brouwershove)

Robert Decraemer verzamelt al tientallen jaren oude postkaarten en foto's van Eernegem. Misschien de meest volledige collectie ansichtkaarten over Eernegem, aangevuld met andere uitzonderlijke beelddocumenten, wordt voor de eerste keer tentoongesteld.

Op meer dan 48 strekkende meter toont Robert Decraemer zijn meer dan 200 stukken tellende verzameling. Uniek zijn de ontwerpen voor de oorspronkelijke brandglazen in het kerkkoor (19de eeuw). Het geeft een nostalgisch beeld van Eernegem tussen 1904 en 1955 en toont hoe het dorp soms spectaculair veranderde.

Tentoonstelling 'Erfgoed in beeld en bron' (administratief centrum)

Het gemeentelijk archief stelt een 90-tal interessante of intrigerende stukken voor uit zowel de archiefcollectie van de gemeente Eernegem als uit private archieven, die in het gemeentelijk archief zijn gedeponeerd. Een selectie foto's, bouwplannen, flessen, en andere memorabilia van verenigingen, personen of lokale industrie verlaten voor één keer het archiefdepot.

Een ontwerp voor nieuwe brandglazen in het kerkkoor (ca. 1955), gedenkpenningen, verslagboek Werk van de Akker, partituur toneelkring, doopregister uit de beloken tijd, Duitse kaart uit 1918, … zijn enkele van de tentoongestelde stukken uit de periode 1795-1976. Guido Verschoore toont hier ook drie videomontages van hoe het dorpscentrum er ongeveer uitzag voor 1919.

Beide 'unieke' tentoonstellingen vullen elkaar aan.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

administratief centrum

Organisatie

dienst cultuur Ichtegem

Filter op categorie