Tips voor wie binnenkort op reis vertrekt!

Gepubliceerd op maandag 2 juli 2018 14.38 u.
Vertrekt u binnenkort op reis? Dan doet u er goed aan om deze 'check-list van de reiziger' even te bekijken! Denk er ook aan: inbrekers nemen geen vakantie... neem uw voorzorgen!

Dat inbrekers het liefst langskomen wanneer u niet thuis bent, zal u niet verbazen. Neem dan ook enkele maatregelen voor u op vakantie vertrekt. Wij helpen u alvast een handje met deze tips:

Basisregels

De allereerste regel is natuurlijk: zorg dat uw deuren en ramen goed zijn afgesloten. Laat verder ook geen gereedschap in uw tuin rondslingeren dat de inbrekers kan helpen en laat in huis geen briefjes achter met boodschappen over uw afwezigheid.

Geef uw woning een bewoonde indruk

Het is noodzakelijk dat u uw woning een bewoonde indruk geeft. Zo is het belangrijk dat de brievenbus niet uitpuilt, want dat is hét teken voor inbrekers dat u wellicht al langer afwezig bent.

Aan uw buur, vriend of familielid kunt u ook vragen om uw rolluiken regelmatig op te trekken en neer te laten, de bloemen water te geven en het gras te maaien. Dat alles zorgt ervoor dat uw woning een bewoonde indruk heeft.

Inventaris van waardevolle voorwerpen

Laat geen waardevolle voorwerpen rondslingeren, maar bewaar ze op een veilige plek zoals een kluis. Inventariseer ook uw waardevolle voorwerpen.

Alarmsysteem

Heeft u een alarmsysteem? Zorg ervoor dat uw alarm geregistreerd is bij police on web. U doet er ook goed aan om de alarmcentrale te waarschuwen over uw vakantie. Vergeet ook niet om alle raam- en deuralarmen aan te zetten wanneer u vertrekt.

Lokale politie

Bij de lokale politie kunt u gratis afwezigheidstoezicht aanvragen: klik hier. Concreet betekent dat dat de politie vaker in de buurt patrouilleert om te zien of alles in orde is.

Telefonie

Laat geen bericht in verband met uw afwezigheid achter op uw antwoordapparaat en schakel indien mogelijk uw vaste toestel door naar uw mobiele toestel.

Sociale media

Neem ook even vakantie van uw sociale media. Kondig niet aan dat u weggaat en post geen berichten of foto's vanop uw vakantieadres. De vakantieverhalen en foto's deelt u namelijk best pas wanneer u terug thuis bent.

Auto

Indien u uw wagen thuislaat, bewaar dan uw sleutel of boordpapieren in de kluis of bij familie en vrienden. Een algemene regel voor sleutels is overigens dat u die het best uit het zicht bewaart en geen naam of adres aan de sleutelringen hangt.

Wachtwoorden

Zorg er ten slotte ook voor dat uw domoticasysteem of andere vorm van elektronische beveiliging goed beheerd wordt. Laat het wachtwoord niet in fabrieksinstellingen staan, maar kies verschillende, moeilijk te kraken codes voor uw netwerken en elektronica.

 

bron: deredactie.be