Streekproducten

Het kasseileggersgamma van Ichtegem

Eernegem is van oudsher een dorp van kasseileggers geweest. Nu nog herinnert het beeld van Mutse, een bijna legendarisch figuur uit die wereld, op het Kasseileggersplein te Eernegem aan dit verleden.

Ook de Eernegemse horeca en middenstand kon deze vorm van profilering moeilijk aan zich laten voorbijgaan en ontwikkelde een heel gamma aan producten die verwijzen naar dit imago.

Zo vind je bij bakkerij Vanhee in de Aartrijkestraat een Eernegemse kasseientaart en bij Kwaliteitslager Koen in de Stationsstraat kasseitjes, respectievelijk in de vorm van vleesbroodjes. Om in de vleessector te blijven serveert Koen ons eveneens een kasseiburger.

Op de kruising van de Groene 62 met de Stationsstraat ligt taverne De Buuzestove. Je kunt er terecht voor een amberkleurig kasseileggersbiertje. Bakkerij Vandenberghe in de Stationstraat heeft ondertussen ook een kasseibrood.

Het flandriengamma van Ichtegem

Ichtegem daarentegen profileert zich van oudsher als een gemeente van Flandriens. Tientallen beroepsrenners hadden hier hun woonplaats. Namen als Jules van Hevel en Richard Depoorter blijven in het collectieve geheugen van de wielerliefhebber klinken als een klok.

Het witte Vlaamsche Leeuwenbier, genoemd naar de "Ode aan de Vlaamsche Leeuwen", een kunstwerk van Patrick Steen op de Markt van Ichtegem, wordt nu nog op de gemeente gebrouwen door Brouwerij Strubbe op de Markt van Ichtegem en kan daar, maar ook in de gewone bierhandel, verkregen worden. De Warme Bakker uit Eernegem pikte eveneens in op dit fenomeen. Men vindt er een Vlaamsche Leeuwentaart broederlijk naast het Mutsegebak.

De andere streekproducten

Bekegem, het kleine broertje van de drie deelgemeenten geniet grote faam omwille van de Bekegemse eendenproducten die er door Filip Callemeyn in de Doornhoekstraat worden geproduceerd.

Naast allerhande eendenbereidingen kun je er ook terecht voor een Bekegems Druppeltje, een ijskoud te serveren vlierbloesemjenever.

Brouwerij Strubbe uit Ichtegem brengt behalve de Vlaamsche Leeuw ook nog een donker Ichtegems Bruin op de Markt, terwijl Fresh Spegelaere in de Aartrijkestraat te Eernegem dan weer een cocktail onder de naam Eernegemnaarke aanbiedt.

In Ichtegem krijgen zowat alle wijken hun eigen drankje mee: 't Reigertje (mandarine), 't Keibergsje (tequila-abricot), 't Michieltje (amer), 't Fonteintje (peer), 't Engeltje (kiwi), 't Vijvertje (passievrucht), 't Koolveld (neutraal) en Het Pinneke (appel), allemaal te verkrijgen bij Drankencentrale Verhelle in de Industrielaan te Ichtegem.

Cidrerie Iduna brouwt daarnaast een Belgische stijl, premium cider. Iduna is een cider gebrouwen met 100% Belgische appels, zorgvuldig geselecteerd uit lokale, oude rassen en duurzaam geteeld. Een complexe Cider Brut. Fruitig en droog met frisse zuren.

Bij Madame Jeanne kan je terecht voor ambachtelijk ijs en andere zoete lekkernijen. De Lijsterbes in Ichtegem maakt ook ambachtelijk ijs, aangevuld met een aanbod overheerlijke verse hoeveproducten van eigen boerderij.

Een kopje Torenhof Koffie uit de gelijknamige koffiebranderij van de familie Hanssens aan de Oostendesteenweg op de wijk Moerdijk sluit de rij van Ichtegemse producten af.

Naar top