Starten als ondernemer

Verschillende instanties kunnen je helpen bij het opstarten van een eigen onderneming.

Surf even naar www.vlaio.be of maak een afspraak in één van de provinciale kantoren van het agentschap. Je krijgt er informatie over de financiering van jouw onderneming, vestigingswetgeving, benodigde vergunningen op het vlak van stedenbouw en milieu, toepasselijke wetgeving, …

Op de startpagina van Vlaio vind je heel wat thema’s die voor een startend maar ook voor een gevorderd ondernemer van belang kunnen zijn.

Wil je voor jezelf al even nagaan wat de mogelijkheden en de problemen voor een starter kunnen zijn, dan kan dat via het startkompas, die je wegwijs maakt in de ingewikkelde problematiek van de beginnende onderneming. Het startkompas vind je hier. Ook de startersgids kun je er even bijnemen. De startersgids vind je hier.

Voor heel wat zaken kun je als ondernemer trouwens ook subsidies krijgen. Een overzicht van de verschillende subsidies vind je via deze link. Wil je meer gericht zoeken dan kan dat via de subsidiedatabank

Beginnende ondernemers moeten zich aanmelden aan het regionale kantoor van de Kruispuntbank Ondernemingen. Meer info hierover vind je terug op de site van de FOD Economie.

Brochures

De Algemene Directie K.M.O.-beleid van de FOD Economie heeft de informatiebrochure "Zelfstandige worden" geschreven. Deze brochure wil de kandidaat-ondernemers informeren over de belangrijkste stappen bij de oprichting van een onderneming en over de voornaamste fiscale, sociale en boekhoudkundige verplichtingen die gepaard gaan met het uitoefenen van een zelfstandige activiteit. De brochure snijdt ook verschillende thema's aan waarmee ze tijdens de levenscyclus van hun onderneming te maken kunnen krijgen.

De meest recente versie van deze brochure kan je hier downloaden.

Horeca Vlaanderen publiceerde ook een startersbrochure specifiek voor horecazaken. Deze publicatie vind je hier.

Nuttige links

Naar top