Regelgeving handelaars

Deze coronamaatregelen zijn op vandaag van kracht:

Horecazaken en niet-medische contactberoepen gesloten

Alle horecazaken en niet-medische contactberoepen (schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, kapperszaken en barbiers en tatoeage- en piercingsalons) blijven voorlopig gesloten. 

Take-away toegestaan

Onze horeca- en handelszaken mogen echter wel afhaal en/of thuislevering organiseren. Steun onze lokale handelaars dus in deze moeilijke periode!

Op deze pagina vind je een oplijsting van de Ichtegemse horecazaken die afhaalmaaltijden, take-away en/of thuislevering aanbieden.
Op deze pagina vind je een oplijsting van de andere Ichtegemse handelszaken die take-away en/of thuislevering aanbieden.

Wil je jouw zaak ook registreren op deze lijst? Vul dan dit formulier in en wij voegen je met plezier toe!

Let op! Take-away en thuislevering mag enkel uitgevoerd worden door prosessionele leveringsdiensten. Occasionele verkopen, afhaal, thuisleveringen,... door verenigingen zijn bij burgemeestersbesluit verboden tot en met 31 december 2020.

Winkels zijn open

Er gelden echter strikte hygiënische voorwaarden:

 • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker.

 • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.

 • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten. 

 • Personeel krijgt een passende opleiding.

 • Er moet individueel gewinkeld worden.

 • Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.

 • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.

De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:

 • Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².

 • Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.

 • Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.

 • De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.
 • De winkels mogen open blijven volgens de gebruikelijke dagen en uren. 

 • Nachtwinkels mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot 22 uur.

 • De verkoop van alcoholische dranken is in alle inrichtingen, met inbegrip van automaten, verboden vanaf 20 uur 's avonds tot 05 uur ‘s morgens.
  De gouverneur van West-Vlaanderen heeft bijkomende beslist dat alle alcoholhoudende dranken vanaf 20 uur niet langer bereikbaar of beschikbaar gesteld mogen worden, ongeacht de inrichting. Uitbaters die na 20 uur nog open zijn en alcohol verkopen, moeten de toegang tot deze goederen fysiek onmogelijk maken.

 • Elke handelaar of onderneming voert hun activiteiten uit overeenkomstig het protocol dat op de handelszaak of onderneming van toepassing is. Alle protocollen kan je nalezen op de website www.info-coronavirus.be: meer bepaald via deze link.

  Wie niet tot een specifiek protocol behoort, past de regels van de FOD Economie toe. De FOD publiceerde een praktische gids met een reeks algemene preventiemaatregelen om te zorgen voor veilige contacten tussen handelaars, hun personeel en hun klanten. De gids kan je downloaden via https://bit.ly/GidsHandel.

 • Ook wekelijkse markten kunnen blijven doorgaan, maar enkel met essentiële goederen.

Mondmaskerverplichting

Het dragen van een mondmasker is verplicht op heel wat plaatsen en in alle winkels.

Klik hier voor meer informatie..