Overlast door coloradokevers

Gepubliceerd op donderdag 16 juni 2022 8.57 u.

Landbouwers zijn verplicht om de larven van de coloradokever te bestrijden bij aardappelteelt. 

De kever tast namelijk vooral aardappelvelden aan, maar komt ook voor in moestuinen. Heb je zelf coloradokevers in de tuin? Dan is het ook belangrijk om hun populaties te blijven beheren.

Waar vind je ze?

Coloradokevers overwinteren op de plek waar er het jaar voordien een aardappelveld was. Door de zachte winter en hete zomer is er weinig sterfte. Ze eten voornamelijk aardappelen, maar ook tomaten, aubergines en paprika’s. Indien de vele coloradokevers die gewassen niet meer op het veld vinden, dan zoeken ze hun voedsel elders.

Wat kun je er tegen doen?

  • Heb je een moestuin, inspecteer dan regelmatig je aardappelbedden.
  • Merk je jonge larven op (zie foto)? Schud regelmatig aan de plant en laat de larven op de grond vallen of in een bakje met een laagje water. Deze methode werkt enkel met jonge larven.
  • Je kan ook de eitjes en larven platknijpen op de planten. Zo trek je ook predatoren aan.
  • De larven van lieveheersbeestjes eten veel larven van coloradokevers. Hoe effectief ze de plaag onder controle krijgen, is nog niet duidelijk. Hou die twee kevers in hun diverse stadia dus goed uit mekaar en doodt de nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes niet.
  • Je kan sproeien met een biologisch product die de actieve stof spinosad bevatten.
  • Tegenwoordig vind je ook natuurlijke vijanden in een potje. Aaltjes zijn minuscule wormpjes met bacteriën die de kever doden. Je lost ze op in water en spuit het op de bladeren.