Pompentoren in Eernegem krijgt nieuwe functie als uitkijkpunt

Gepubliceerd op  donderdag 25 apr 2024 om 11:28 uur

De Pompentoren in Eernegem is vanaf 1 mei dagelijks gratis toegankelijk als uitkijkpunt. Vanop 16 meter hoogte geniet je van een prachtig uitzicht over het recent heraangelegd landschapspark De Stationsput en de omliggende groene omgeving.

Het nieuwe uitkijkpunt is een onderdeel van Horizon 2025. Met dit project wil Westtoer samen met de Provincie West-Vlaanderen tegen 2025 een twintigtal nieuwe uitkijkpunten realiseren in het West-Vlaamse landschap. Alle uitkijkpunten zijn gelegen langs de provinciale fiets- en wandelproducten. Op die manier worden extra belevingselementen toegevoegd aan deze recreatieve producten. Meer dan 420.000 mensen konden al genieten van het uitzicht op de uitkijkpunten van Horizon 2025.

Uniek ontwerp

Het ontwerp van de vernieuwde Pompentoren werd gemaakt door het Nederlandse Studio Pallesh en Studio Blad, en werd geselecteerd na een ontwerpwedstrijd via de oproep WinVorm van de provincie West-Vlaanderen.

Om de typerende uitstraling en architectuur van het bouwwerk maximaal te behouden, werd er gekozen voor een ogenschijnlijk simpele maar radicale ingreep. Het bovenste gedeelte van de toren werd als het ware losgekoppeld om het hoger terug op te bouwen, ondersteund door een transparante, metalen constructie. Hierdoor lijkt het alsof het uitkijkplatform in de lucht zweeft en krijgt de voormalige introverte Pompentoren een open en expressief karakter.

Kers op de taart voor het landschapspark

De Stationsput werd aangelegd in de late 19de eeuw om de stoomlocomotieven van het station van Oostende van water te voorzien. De pompen van de Pompentoren trokken water uit de Stationsput en stuurden dit via leidingen naar Oostende.

Recent werd de omgeving van de Stationsput door de gemeente Ichtegem grondig aangepakt en getransformeerd tot een prachtig landschapspark met focus op natuurbeleving en stille recreatie: er werd een rustpunt voor fietsers voorzien, natuurlijke spelelementen voor kinderen en er werd bijzondere aandacht besteed aan het opwaarderen van de aanwezige natuur- en landschapselementen. Verder werden er doorheen het volledige landschapspark heel wat belevingsvol zit- en picknickmeubilair voorzien. De provincie West-Vlaanderen zorgde hierbij voor een bijkomende subsidie, via het reglement voor toeristische impulsen. 

Unieke ligging voor recreanten

Het uitkijkpunt is een ideaal vertrekpunt om het Brugse Ommeland te verkennen, dankzij de gunstige ligging langs de Groene 62, op het provinciale fietsnetwerk en de Polderrandfietsroute. Rondom de Stationsput liggen ook verschillende wandelpaden.

In 2023 werden in West-Vlaanderen 7 miljoen recreatieve fietsers geteld. De fiets- en wandelroutes blijven een unieke troef voor het toeristisch-recreatief aanbod in de vier toeristische regio’s.

Praktisch

Het uitkijkpunt is elke dag gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.  

Naar top