Ichtegem opent sterrenregister

Gepubliceerd op  vrijdag 15 dec 2023 om 13:40 uur

Vanaf vandaag heeft onze gemeente een sterrenregister voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap. Op advies van de Adviesraad voor het gezin en in samenwerking met Huis van het Kind opent het lokaal bestuur Ichtegem voor hen een sterrenregister.

Voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, is het een pijnlijke realiteit dat ze wettelijk gezien geen geboorteaangifte kunnen doen. Alle ouders in Ichtegem die geconfronteerd werden en worden met dit verlies kunnen hun sterrenkindje laten registreren in het sterrenregister. Met dit initiatief wil het lokaal bestuur de ouders een hart onder de riem steken en hun verdriet erkennen.

Een kind verliezen is voor het leven en het is het ergste wat er is. Vandaar dat we ouders de mogelijkheid bieden om hun kindje te laten registreren. Het is geen verplichting, het is een mogelijkheid. Het kan een stap zijn in de emotionele verwerking van dit verlies.

We kozen er ook bewust voor om het sterrenregister op vrijdag 15 december te openen, op de laatste dag van de Koesterweek. Het einde van de Koesterweek betekent immers niet het einde van het verdriet voor ouders en hun familie, vrienden,… die een kind verloren. 

Praktisch: Het sterrenregister is een digitaal document. Het zal de naam, eventueel voornaam, geboorteplaats en datum van stilgeboorte van het kindje bevatten, evenals de namen en het adres van de ouders. De registratieprocedure is eenvoudig en kan ofwel online gebeuren via het formulier hieronder of fysiek na afspraak bij de dienst burgerzaken. Ouders ontvangen een bevestiging van de registratie en een sterrenpin, als symbool van de registratie van hun sterrenkindje.

 Maak hier je afspraak voor een aangifte in ons sterrenregister

Thema's

Naar top