Hou je mee met ons de Aziatische hoornaar in de gaten?

Gepubliceerd op  woensdag 19 jun 2024 om 09:56 uur

Hoor je het in Keulen donderen als we het hebben over de Aziatische hoornaar? In enkele minuten kun je er alles over lezen op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar (waarom het een probleem is, herkenning, nesten, levenscyclus, …).  

Vermoed je een nest van de Aziatische hoornaar bij jou in de buurt?   

Meld dit dan altijd op www.vespawatch.be. Nadat je melding werd bevestigd volgt daarna de verdelging op kosten van de gemeente. 

  1. Doe je melding via www.vespawatch.be (voeg zeker foto’s toe)
  2. Je melding wordt gecontroleerd. Dat kan enkele dagen duren.
  3. Blijkt het effectief om de Aziatische hoornaar te gaan, dan beveelt een erkend verdelger automatisch de verdelging van het nest. Jij hoeft niets meer te doen! De verdelger contacteert je op basis van de gegevens die je achterliet via je melding. De factuur is voor de gemeente.

Let op: tussen jouw melding en de bestrijding kan twee weken tijd zitten! Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. De Aziatische hoornaar is immers een niet agressieve soort richting mensen (tenzij zijn nest verstoord wordt!).

Ervaar je een nest echter als een acuut gevaar of denk je dat het om een wespennest gaat? Dan staat het je vrij om zélf de mogelijk snellere verdelging te organiseren via de brandweer (opgepast, die levert niet noodzakelijk deze service) of een verdelger die je zelf aanstelt. Dit doe je dan wel op eigen kosten. Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op  www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar.

Ook als je de nestverdelging zelf aanpakt is de melding ervan op www.vespawatch.be nog nuttig om de verspreiding in kaart te brengen. Geef bij je melding in het opmerkingenveld duidelijk aan: ‘verdelgd op eigen initiatief’. Zo vermijden we dat de verdelger onnodig langskomt.

Naar top