Melding/vrijstelling

Melding of vrijstelling van vergunning voor kleine bouwwerken

Doet u kleine bouwwerken aan of rond uw woning, zoals het plaatsen van een tuinhuis, aanleggen van een vijver of zwembad? Dan hebt u niet altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Voor bepaalde werken hebt u geen vergunning nodig of volstaat het om de werken met een meldingsformulier bij uw gemeente aan te geven.

Meldingsplicht

De meldingsplicht geldt voor kleine werken aan de woning of gebouwen, zoals de aanbouw van een garage of veranda met een maximale oppervlakte van in totaal 40 vierkante meter. Via een meldingsformulier beschrijft u kort de werken die u gaat uitvoeren. Dit formulier dient u in bij uw gemeente. Na 30 dagen kunt u automatisch met de werken starten.

Procedure

  1. Bepaal of er een vrijstelling of meldingsplicht geldt. Dit kunt u raadplegen in het document onderaan deze pagina.
  2. Enkel melden? Dien uw melding digitaal in via het Omgevingsloket (zie link rechts) of vul het meldingsformulier in en bezorg het aan uw gemeente. Via deze link vindt u alle formulieren en toelichtingen om een melding te doen.
  3. Na 30 dagen kunt u starten met de werken.

Vrijstelling van vergunning

Voor enkele specifieke werken aan uw woning, is geen vergunning en geen melding nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor werken in de private tuin en aan de achterkant van de woning.

U hebt geen vergunning meer nodig voor:

  • vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 vierkante meter bedraagt, bv. een tuinhuis, een garage, …
  • niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen 80 vierkante meter bedraagt, bv. terras, zwembad, vijver, …

Procedure

  1. Bepaal of er een vrijstelling geldt. Klik hiervoor op het document onderaan de pagina.
  2. Geen vergunning nodig? U kunt onmiddellijk starten met de werken.

Let op voor stedenbouwkundige voorschriften!

Omdat de stedenbouwkundige vergunning wegvalt in sommige gevallen, betekent dit niet dat u zonder beperking werken kunt uitvoeren. Per verkaveling of regio kan uw gemeente specifieke stedenbouwkundige voorschriften opleggen of kan het om beschermd erfgoed gaan. Vraag dus altijd vooraf bij uw gemeente aan welke voorschriften u moet volgen.