Melding/vrijstelling

Melding of vrijstelling van vergunning voor kleine bouwwerken

Doe je kleine bouwwerken aan of rond jouw woning, zoals het plaatsen van een tuinhuis, aanleggen van een vijver of zwembad? Dan heb je niet altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Voor bepaalde werken heb je geen vergunning nodig of volstaat het om de werken te melden via het omgevingsloket (zie link rechts).

Meldingsplicht

De meldingsplicht geldt voor kleine werken aan de woning of gebouwen, zoals de aanbouw van een garage of veranda met een maximale oppervlakte van in totaal 40 vierkante meter. De melding kan worden ingediend via het omgevingsloket (zie link rechts). Na 30 dagen kun je automatisch met de werken starten.

Procedure

  1. Bepaal of er een vrijstelling of meldingsplicht geldt. Dit kun je nagaan via deze link
  2. Enkel melden? Dien jouw melding digitaal in via het Omgevingsloket (zie link rechts). Via deze link vind je alle nodige informatie terug om deze in te dienen.
  3. Na 30 dagen kun je starten met de werken.

Vrijstelling van vergunning

Voor enkele specifieke werken aan jouw woning is geen vergunning en geen melding nodig. Dat geldt bijvoorbeeld voor werken in de private tuin en aan de achterkant van de woning.

Je hebt geen vergunning meer nodig voor:

  • vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 vierkante meter bedraagt, bv. een tuinhuis, een garage, …
  • niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen 80 vierkante meter bedraagt, bv. terras, zwembad, vijver, …

Procedure

  1. Bepaal of er een vrijstelling geldt.
  2. Geen vergunning nodig? Je kunt onmiddellijk starten met de werken.

Let op voor stedenbouwkundige voorschriften!

Omdat de stedenbouwkundige vergunning wegvalt in sommige gevallen, betekent dit niet dat je zonder beperking werken kunt uitvoeren. Per verkaveling of regio kan de gemeente specifieke stedenbouwkundige voorschriften opleggen of kan het om beschermd erfgoed gaan. Vraag dus altijd vooraf bij de gemeente aan welke voorschriften je moet volgen.

Externe links

Naar top