Landschapspark De Stationsput

Landschapspark

Langs de Groene 62, ter hoogte van het voormalige station van Eernegem, ligt het landschapspark De Stationsput. Rondom de speciaal voor de bevoorrading van de stoomlocomotieven aangelegde Stationsput lopen verschillende wandelwegen. Het hele domein is gericht op rustige vormen van recreatie (wandelen, vissen, spelen, …). Er zijn tal van mogelijkheden om er de fiets of de auto kwijt te raken. Het domein vormt tevens het startpunt van de meeste fietsroutes in de gemeente.

Uitkijktoren

De vroegere pompentoren krijgt in de toekomst een nieuwe functie, verdubbelt in hoogte en zal dienst doen als uitkijktoren over de wijde omgeving en de nabijgelegen Groene 62. Van hieruit zal u bijna tot de kust kijken aan de ene kant en de beboste hellingen van het Wijnendaals plateau zien aan de andere kant.

Herinrichting omgeving Stationsput

In opdracht van het lokaal bestuur Ichtegem werd de omgeving rond de Stationsput uitgebouwd tot een domein voor stille recreatie en natuurbeleving.

Het resultaat bevat onder andere een rustpunt voor fietsers en natuurlijke speelvoorzieningen voor kinderen. Ook werd bij de herinrichting bijzondere aandacht besteed aan het opwaarderen van de aanwezige natuur- en landschapselementen.

Op bepaalde plaatsen werden stukken van het lage struikgewas gerooid zodat de recreatieplek nu zichtbaar is vanop de Groene 62 fietsroute. Ook is er een minimale, selectieve en bedachtzame uitdunning van struikgewas en bomen uitgevoerd waardoor waardevolle toekomstbomen mogelijkheden krijgen om door te groeien in samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos. Dit alles kadert in een natuurbeheersmaatregel.

De nieuwe omgeving en faciliteiten zorgen ervoor dat het landschapspark een perfecte stopplaats is geworden om te wandelen, even te rusten of te picknicken tijdens het fietsen door.

Naar top