Laat het zoemen met bloemen: laatste editie

Gepubliceerd op woensdag 15 maart 2023 13.10 u.
Via 'Laat het zoemen met bloemen' kan iedereen vanaf 15 maart één zakje bloemenzaad bestellen/ophalen voor een mini zaaiprojectje in eigen tuin. Zolang de voorraad strekt uiteraard! 

Let op: 2023 is de laatste editie!

Voor wie is de actie bedoeld?

Iedereen met een hart voor natuur, een tuin met een geschikt plekje, goesting/tijd/energie voor terreinvoorbereiding en zaaiwerk kan een zakje bloemenzaad bestellen.

Waarom organiseren we deze actie? 

Voor de bijtjes!

Bijen verdienen dezer dagen extra zorg. Eén van hun problemen – naast helaas nog wel wat andere – is een verminderd aanbod van nectar en stuifmeel. Met ‘Laat het zoemen met bloemen’ willen we aan iedere tuinier duidelijk maken dat hij/zij kan helpen. Want vele planten in de tuin (bomen, struiken, vaste planten,…) kunnen een mooie bijdrage leveren aan het kostje van bijen. Bloei is het sleutelwoord, maar niet iedere bloem lokt een bij! Goed toegankelijke bloemen én een stevige nectarproductie zijn dé succesfactoren om bijen te plezieren. 

Wat zit er in de zaadzakjes?

Met de bloemenzaadjes leg je een bloemenakker aan. Alle soorten erin zijn éénjarigen. Ze kiemen, groeien, bloeien en sterven in één groeiseizoen. 

Waar zaaien? 

Zaaien doe je op een zonnige plek en op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond (uitstrooien in het gras heeft totaal geen zin). 

Tips bij het zaaien

Om onkruiden te onderdrukken kan je vóór het zaaien de methode van ‘het valse zaaibed’ toepassen.

  • Je legt je grond zaaiklaar, maar laat de onkruiden gedurende enkele weken de vrije loop.
  • Daarna verwijder je de opgekomen kiemplanten met een minimum aan bodemverstoring. Vele onkruidzaden zijn op die manier geliquideerd!

En wat volgend jaar met mijn bloemenakker?

Heraanleggen op dezelfde plek is een optie (herinzaaien op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond)

Maar je bloemen hebben normaal ook zelf voor vers zaad gezorgd. Maak je bij de start van het groeiseizoen opnieuw vrij van begroeiing en woel de bodem opnieuw oppervlakkig om. In dit verse kiembedje kunnen de gevallen zaden van het vorige jaar opnieuw kiemen. 

Een sprong naar nog meer natuur in de tuin? 

Deze bloemenakker is voor jou hopelijk het begin van nóg meer aandacht voor natuur in je tuin! Want vele planten zijn goede bijenplanten!

Hoe bestellen? 

Vraag hier je gratis zakje bloemenzaad aan!