Katrol

De Katrol biedt studie- en gezinsondersteuning aan huis voor kleuters en kinderen. Studenten van hogescholen of vrijwilligers met sociaal pedagogische achtergrond ondersteunen de gezinnen gedurende minimum 16 bezoeken. Dit gebeuren wordt ondersteund door een ankerfiguur.

Historiek

Het project De Katrol werd in 2002 opgestart in Oostende als antwoord op een veel gehoorde verzuchting van gezinnen die in armoede leven: “We willen een betere toekomst voor onze kinderen en een diploma kan hierbij helpen”. Het project in Oostende kreeg intussen overal navolging in o.a. Kortrijk, Torhout, Gistel, Oostkamp, Middelkerke, De Haan,  Rotterdam, Ichtegem.

Werkwijze

De Katrol staat 'naast de ouders en is er voor de kinderen.'  Via ondersteuning aan huis worden de kinderen geholpen met huiswerk, taal en rekenen, leren studeren, … Er is ook tijd voor een boek of een spel. Samen met de kinderen én de ouders wordt er in de schoolagenda gekeken, worden de brieven van de school overlopen en kan er een afspraak worden gemaakt met de leerkracht. Met de ankerfiguur kunt u spreken over uw problemen of zorgen.

De ondersteuning wordt gegeven door een student. De student kan met één of meerdere kinderen werken. Er komt steeds maar één student per gezin.

We richten ons tot kwetsbare gezinnen waarvan de kinderen dreigen uit de boot te vallen in het onderwijs, met als focusgroep 3e kleuter t.e.m. 6e leerjaar. Alle aanwezige kinderen binnen het gezin worden echter eveneens betrokken bij de ondersteuning. Daarnaast wordt ook ondersteuning geboden bij ouders bij bijvoorbeeld het aanleren van de Nederlandse taal, zoeken naar tewerkstelling, zoeken naar oplossingen bij opvoedingsvragen/moeilijkheden, zoeken naar een gezonde woonst, toeleiden naar bevoegde instanties,...  

Drie maanden lang komt een student 1 tot 2 uur per week bij je thuis om jouw kind te helpen met zijn of haar huiswerk.

De ondersteuning is gratis.

Gezinnen kunnen zich zelf aanmelden bij de sociale dienst of met hun medeweten via een derde (clb, zorgcoördinator,...).

Naar top