Jeugdsite Eernegem komt steeds dichterbij: aanbestedingsdossier goedgekeurd door de gemeenteraad

Gepubliceerd op donderdag 4 maart 2021 15.11 u.

De nieuwe jeugdsite in Eernegem krijgt stilaan meer vorm. Op de gemeenteraad van 4 maart 2021 werd goedkeuring gegeven om het aanbestedingsdossier op te starten, voor een bedrag van zo’n 1.683.837,31 euro incl. 21% btw goedgekeurd. Als alles goed verloopt, kunnen de werken in september 2021 aanvatten.

In het beleidsplan 2020-2025 werd de realisatie van een nieuwe jeugdsite, aangepast aan de hedendaagse normen en verwachtingen, opgenomen.

Op de huidige locatie van buitenschoolse Kinderopvang De Kornuit en speelpleinwerking Leutegem (in de Bruggestraat, nabij het recyclagepark en sport- en cultuurcentrum De Klokkenput) komt een nieuwe jeugdsite. Ook in deze nieuwe jeugdsite krijgen de speelpleinwerking en BKO De Kornuit een nieuw onderkomen. Hiervoor werd in het meerjarenplan 2020-2025 een investeringsbedrag van 1.900.000 euro voorzien. Dit bedrag wordt gespreid over de jaren 2021 en 2022. Voor het jaar 2021 is er een investeringsbedrag voorzien van 500.000 euro en voor het jaar 2022 een bedrag van 1.300.000 euro. Er werden plannen en een bestek voor de aanbesteding opgemaakt. De totale raming voor deze opdracht bedraagt 1.391.601,08 euro excl. btw of 1.683.837,31 euro incl. 21% btw. Het bestek werd nu goedgekeurd door de gemeenteraad.

Stevige renovatie en nieuwbouw

De oude loods (van Leutegem) wordt stevig gerenoveerd en er wordt een nieuwbouw met 3 verdiepingen tegenaan gebouwd die het kloppend hart van De Kornuit zal worden

We willen zo flexibel mogelijk gebruik maken van de site. Zo zal bijvoorbeeld de kleuterwerking van de Kornuit tijdens de zomer in de nieuwbouw zitten, terwijl de speelpleinwerking het deel van de loods gebruikt. Wanneer er geen speelpleinwerking is, gebruikt de voor- en naschoolse opvang het deel van de loods.

In het deel van de kleuters bieden we grote aandacht voor geborgenheid en het ‘warme nest-gevoel’. We kiezen voor warme houtkleuren en een grote lichtrijke speelruimte met veel natuurlijk buitenlicht. Er komt ook een speeltrap mét glijbaan. In het deel voor de grotere kinderen en de speelpleinwerking moet het wat robuuster zijn, zodat kinderen ongeremd kunnen spelen en zich kunnen uitleven. Er is bovendien een afgesloten tuin voor beide delen.

In het gebouw worden ook polyvalente lokalen voorzien die vooral als tienerruimte, crearuimte en animatorenlokaal dienen.

Een nieuwe haven voor Chiro Eernegem

De huidige villa van De Kornuit gaat echter niet verloren, want deze wordt na wat aanpassingswerken de nieuwe thuis van Chiro Eernegem.

Met het bestek dat nu goedgekeurd is, hoopt het lokaal bestuur om in september 2021 te kunnen starten met de werken. De Kornuit blijft in hun eigen gebouw tot ze naar het nieuwe gebouw kunnen. Ook voor de speelpleinwerking vormt deze timing geen probleem. De totale duur van de bouw zelf is geschat op 1.5 jaar.