Fietsen

Groene As – Groene 62

Spoorlijn 62 was vroeger een 22 kilometerlange spoorweg tussen Oostende (Zandvoordestraat) en Torhout (Aartrijksestraat). Het doel: Parijzenaars snel naar Oostende brengen. Dat de seizoensarbeiders zo in omgekeerde richting naar Noord-Frankrijk konden gaan, was mooi meegenomen. De spoorverbinding werd echter opgeheven en de sporen werden opgebroken. Spoor 62 werd de Groene 62, een groene, autovrije as voor wandelaars en fietsers. Onderweg geniet je van de polders en bossen en kom je enkele leuke stopplaatsen tegen.

Langs de Groene 62, ter hoogte van het voormalige station van Eernegem, ligt het landschapspark De Stationsput. Rondom de speciaal voor de bevoorrading van de stoomlocomotieven aangelegde Stationsput lopen verschillende wandelpaden. Het hele domein is gericht op vormen van stille recreatie (wandelen, vissen, spelend ontdekken,…). Er zijn tal van mogelijkheden om er de fiets of de auto kwijt te raken. Het park vormt tevens het startpunt van de meeste fietsroutes in de gemeente.

De groene as is bewegwijzerd met paaltjes. Je kan ook de knooppunten van het fietsnetwerk volgen: 81 - 70 - 74 - 30 - 34 - 42 - 48 - 89 - 83 - 20 - 11 (richting Torhout - Oostende).

Fietsen tussen Ichtegem en Torhout

Verken de wijde omgeving van Ichtegem op de fiets en rij aan de hand van knooppunten langs mooie plekken en bezienswaardigheden.

Alle nodige info over deze lusvormige route van 32,20 kilometer en de bezienswaardigheden onderweg vind je op het Fietsnetwerk West-Vlaanderen.

Fietsrouteplanner Westtoer

Liever zelf je fietsroute uitstippelen op de knooppunten? Dat kan met de fietsrouteplanner van Westtoer

Een fietsknooppuntennetwerk bestaat uit een serie fietsroutes die door middel van knooppunten (vaak kruisingen van wegen) met elkaar verbonden zijn. Elk fietsknooppunt verwijst, door middel van bewegwijzerde bordjes met daarin een cijfer, naar de aangrenzende fietsknooppunten. Met behulp van een fietskaart van het fietsknooppuntennetwerk of een fietsknooppunten fietsrouteplanner kunt u zelf een fietsroute samenstellen door de verschillende fietsknooppunten met elkaar te verbinden.

Mountainbikeroute - De Vlaamsche Leeuwen

Deze route bestaat uit 2 lussen met een totale afstand van 57 kilometer en heeft aansluiting met de MTB-route Koekelare. Te vertrekken aan de sporthal van Ichtegem kom je vrij snel op kerkwegels met prachtig uitzicht. Via landelijke wegen ga je door het bos, langs het kasteel van Wijnendale, door het Wijnendaals plateau, naar de hoogste toppen van Torhout om terug af te dalen langs het provinciaal domein d’Aertrycke. Na nog een onverhard stukje weg staat er nog een korte maar krachtige beklimming van ’t hoge, voor je het einde van de route bereikt via een laatste stukje Groene 62.

Wie liever doseert en de lussen apart aanpakt, kan kiezen voor de blauwe lus van 29 kilometer, ook gekend als Richard Depoorter route, of de groene lus van 25,8 kilometer.

Klik hier voor het parcours van deze route

Utfancroute

Een bewegwijzerde fietstocht van 46 kilometer met aandacht voor eigenheid, kunst en savoir-vivre in Ichtegem.

De Utfanc was de middeleeuwse naam van een uitgestrekt heidegebied langs de noordwestelijke rand van het Wijnendaalse plateau dat zich uitstrekte van Brugge tot Beerst.

Vandaag ontdekt de fietsroute grote stukken van Ichtegem, Eernegem en Bekegem, maar ook een stukje Koekelare.

We starten de Utfancroute aan de kerk van Ichtegem.

Klik hier voor de volledige Utfancroute

Boskapelroute 44 kilometer

Klik hier voor de Boskapelroute

Waterwilgroute

Klik hier voor de Waterwilgroute

Externe links

Naar top