Reisplannen? Dan is de boodschap vaccineren & op teken controleren!

Gepubliceerd op vrijdag 12 april 2019 12 u.

Europese Vaccinatieweek in Vlaanderen (24-30 april 2019)

Reisplannen? Vaccinaties zijn altijd belangrijk, of je nu een exotische reis maakt, een trip minder ver weg boekt of op bezoek gaat bij vrienden of familie in het buitenland. De Europese Vaccinatieweek vraagt dit jaar in Vlaanderen opnieuw aandacht voor dicht(er)bij-vakanties, met een extra focus op familie- en vriendenbezoek in het buitenland. In landen waar hepatitis A nog meer voorkomt, laat je je beter inenten vóór je op reis gaat. Zo breng je ook geen ziektes als souvenir mee naar huis. Vraag liever voor je reisadvies aan je huisarts of apotheker om er niet achteraf naartoe te moeten gaan…

Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen wint vaak vooraf gezondheidsadvies in bij zijn huisarts. Maar ook voor minder verre reizen kan het belangrijk zijn om na te vragen of je bestemming bepaalde gezondheidsrisico’s inhoudt.

Heel wat mensen gaan tijdens de vakantie op bezoek bij familie of vrienden, of boeken een niet-zo-veraf-reis. Mensen staan er soms niet bij stil dat daar andere kiemen kunnen circuleren die minder aanwezig zijn bij ons. Voor dergelijke reizen ga je best op voorhand na of bepaalde (extra) vaccinaties aanbevolen zijn.

Controleer je vaccinaties

Als je twijfelt of je alle nodige vaccinaties in het verleden gekregen hebt, kan je dat eerst zelf online checken via https://www.myhealthviewer.be. Via die beveiligde website van de mutualiteiten kan je je vaccinatiegegevens raadplegen, voor zover je arts die in Vaccinnet geregistreerd heeft. Vind je daar geen info, vraag het dan aan je huisarts en ga na of een inhaalvaccinatie aanbevolen is.

Wees niet gek, doe de tekencheck!

Buiten zijn, bewegen in en genieten van de natuur is leuk en bovenal gezond. Laat je niet afschrikken door het risico op een tekenbeet en geniet van de natuur, hier of op reis. Je zal niet altijd gebeten worden en niet elke tekenbeet betekent dat je ziek wordt.

Hoe kan je het risico om ziek te worden door een tekenbeet verminderen?

  • Een tekenbeet vermijden wanneer je in de natuur komt, is niet gemakkelijk. Je kunt wel enkele eenvoudige maatregelen nemen om de kans te verkleinen dat een teek je bijt. 
  • Controleer jezelf en anderen op tekenbeten elke keer nadat je in de natuur bent geweest.
  • Vind je een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging.
  • Volg een maand lang de mogelijke symptomen op.  Ga naar je huisarts als je klachten (rode kring en/of griepachtige symptomen) hebt na een tekenbeet.
Pas je de laatste drie tips altijd toe, dan kan je de ziekte van Lyme voorkomen en kan de diagnose van een andere tekenziekte sneller gebeuren. 

Klik hier voor meer informatie over tekenbeten.