Diervriendelijk zwerfkattenbeleid

Zwerfkatten leven in slechte omstandigheden en zorgen geregeld voor overlast. Ze krijgen veel nakomelingen, waardoor er jaarlijks duizenden katten in een asiel terechtkomen.

Het lokaal bestuur probeert de zwerfkattenpopulatie aan banden te leggen door het voeren van een diervriendelijk zwerfkattenbeleid.

Procedure

Het diervriendelijk zwerfkattenbeleid werkt volgens het systeem van vangen, steriliseren en terugplaatsen.

Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met het asiel Blauwe Kruis Brugge. Zij staan in voor het organiseren van de vangacties en het steriel maken van de dieren.

Voorafgaand aan een vangactie worden de buurtbewoners per brief geïnformeerd en gevraagd om hun huiskatten zoveel mogelijk binnen te houden.

Een gevangen zwerfkat wordt na een grondig gezondheidsonderzoek door de dierenarts van het asiel, gevaccineerd en gesteriliseerd/gecastreerd. Nadien wordt de zwerfkat teruggezet op haar vertrouwde plaats volgens de wettelijke verplichting.

De levensstijl van steriele katten is veel rustiger waardoor de kwaliteit van het leven beter is. Op deze manier is er veel minder overlast voor de mens. Zo kunnen we de populatie en overlast inperken.

Zwerfkat gesignaleerd?

Heb je een zwerfkat of een nestje met kittens in jouw buurt gesignaleerd? Geef dit dan door via ons meldpunt zwerfkatten.

Het lokale meldpunt is bereikbaar via milieu@ichtegem.be of 051 59 11 36.

Welke verplichtingen heb je als eigenaar van een kat?

Castratie- en sterilisatieplicht

Sinds 1 april 2018 is het verplicht om je kat te laten steriliseren/castreren. Dit is nodig om het aantal zwerfkatten te verminderen.

Registratieplicht

Sinds 1 november 2017 moeten katten gechipt en geregistreerd worden via de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Dankzij de chip kan je je kat sneller terugkrijgen als ze verloren loopt.

Het lokaal bestuur beschikt ook over een chiplezer die gebruikt wordt bij het vinden van een verloren gelopen dier.

Katten die van eigenaar veranderen, moeten gesteriliseerd/gecastreerd zijn en gechipt en geregistreerd worden, zelfs als ze gratis worden weggegeven.

Naar top