Beslissingen nationale veiligheidsraad 23 september 2020

Gepubliceerd op woensdag 23 september 2020 16.38 u.

De nationale veiligheidsraad heeft beslist dat

De basisregels blijven gelden en belangrijker zijn dan ooit: was regelmatig je handen, hou steeds 1,5 meter afstand (en draag een mondmasker waar dit niet kan), doe je activiteiten bij voorkeur buiten, neem extra voorzorgen bij kwetsbare mensen, beperk je nauwe contacten en volg de regels over de bijeenkomsten goed op!

Vanaf vrijdag 25 september:

  • Is reizen naar een rode zone niet langer verboden, het wordt echter wel sterk afgeraden.
  • Wie terugkeert uit een oranje zone hoeft zich niet verplicht te laten testen.
  • Wie terugkeert uit een rode zone gaat bij terugkeer onmiddellijk in quarantaine en laat zich zo snel mogelijk testen.

Vanaf donderdag 1 oktober

  • Verdwijnt de bubbel van 5.

Iedereen mag zoveel mensen zien als ze willen op voorwaarde dat ze afstand houden én met niet meer dan 10 personen tegelijk samenkomen (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend).

Iedereen mag maximaal met 5 mensen (die geen deel uitmaken van het gezin) per maand nauw contact hebben. Het is echter aangewezen om dit aantal zoveel mogelijk te beperken. Nauw contact = langer dan 15 minuten zonder mondmasker op minder dan 1,5 meter contact hebben.

  • Kunnen professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten doorgaan onder dezelfde regels als de horeca.

Bij evenementen die niet door professionelen worden georganiseerd, mogen nooit meer dan 10 personen tegelijkertijd op dezelfde plaats aanwezig zijn (kinderen niet inbegrepen). Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

  • Blijft de limiet voor publieke evenementen op 200 personen binnen en 400 buiten.
  • Wordt de quarantaineperiode ingekort tot 7 dagen.

Wie symptomen heeft gaat onmiddellijk in quarantaine en laat zo snel mogelijk een test uitvoeren. Is de test positief, dan blijf je in quarantaine. Is de test negatief, dan mag je uit quarantaine als je gezondheidstoestand het toelaat.

Enkel als je in nauw contact geweest bent met iemand die besmet is (ook al heb je geen symptomen), moet je ook 7 dagen in quarantaine. De quarantaine gaat in vanaf de dag van het laatste contact met de besmette persoon. Je laat een coronatest afnemen op de 5de dag van je quarantaine. Is de test negatief, dan mag je na de 7de dag uit quarantaine. Is de test positief, dan wordt je quarantaine verlengd met 7 dagen.