Beeldbank Souvenhiers

Beeldbank Souvenhiers

Wat is de beeldbank?

De beeldbank bevat digitale beelden met een erfgoedwaarde van de steden en gemeenten Ichtegem, Koekelare, Oudenburg en Torhout. Oude foto’s, prentbriefkaarten, pentekeningen en affiches vormen het voornaamste deel van de collectie. Door een veelvoud aan thema’s en onderwerpen toont de beeldbank het straatbeeld van vroeger, verdwenen landschappen, het verenigingsleven en tal van vroegere evenementen in onze gemeente. Op die manier proberen we dit beeldend materiaal te bewaren en te ontsluiten voor iedereen met een interesse in het erfgoed en de geschiedenis van onze gemeente.

Een belangrijk deel van het gedigitaliseerd materiaal is afkomstig uit de gemeentelijke collectie. De fysieke dragers hiervan zijn in het bezit van het lokaal bestuur. Het resterende deel van de collectie komt voornamelijk uit gedeelde private collecties. In het geval van de private collecties kunnen de originele beelden in privébezit blijven, maar de digitale beelden bewaard en ontsloten worden.

Hoe gaan we te werk?

We verzamelen, selecteren en digitaliseren de beelden met een erfgoedwaarde. Daarnaast beschrijven we de beelden, zodat ook de context van het object bewaard blijft. Tot slot ontsluiten we het beeld via de beeldbank. Om deze beelden ook voor komende generaties veilig te bewaren, worden de digitale moederbestanden door de archiefdienst gearchiveerd.

Wie zijn onze partners?

De beeldbank Souvenhiers is een project in samenwerking met de steden en gemeenten Koekelare, Oudenburg en Torhout via intergemeentelijke cultuurpartner Ginter. De ontsluiting via de website gebeurt in samenwerking met Spaenhiers vzw.

Help jij ook mee?

Het doel van de beeldbank is om het visueel erfgoed te bewaren voor de toekomst. Ook jouw hulp is daarbij welkom! Heb jij nog oud foto- of filmmateriaal over onze gemeente? Aarzel dan niet om contact te nemen met de dienst archief.

Ken je personen die eventueel nog een interessante beeldcollectie hebben en dreigt die verloren te gaan? Twijfel dan niet om ze te vertellen over dit erfgoedproject.

Heb je zelf geen beelden ter beschikking maar ben je het project genegen? Helpen kan verder door je als vrijwilliger aan te melden bij het gemeentelijk archief om op occasionele of structurele basis mee de beelden te helpen digitaliseren voor publicatie op de beeldbank.

Naar top