Babbelgoeste 2022: focus op jongeren

Gepubliceerd op vrijdag 9 september 2022 16.09 u.

Eerstelijnszone Houtland en Polder – bestaande uit de gemeenten Gistel, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg en Torhout – gaat ook in 2022 van start met een nieuw project binnen ‘Babbelgoeste’.

De medewerkers gaan tot bij de jongeren om psychische kwetsbaarheid en welzijn bespreekbaar te maken.

Verschillende studies en onderzoek laten zien dat de eenzaamheid onder jongeren (16- 23 jaar) sterk is toegenomen tijdens de coronacrisis. Wist je dat in België ruim 50% van de jongeren en twintigers zich frequent eenzaam voelt en aangeeft mentale problemen te ervaren? Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling lijdt hieronder. Het ontwikkelen van sociale vaardigheden wordt op een laag pitje gezet. Op lange termijn kan dit gevolgen hebben op het opnieuw leggen van sociale contacten.

Concept Babbelgoeste

  • De coronacrisis wordt als momentum aangegrepen om nieuwe kansen te bieden aan jongeren. Het contact met leeftijdsgenoten is belangrijk voor het ontwikkelen van de eigen identiteit en mentale kwetsbaarheid moet bespreekbaar zijn. Daarom wil de ELZ investeren in acties om de mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar te maken: via groepssessies & vorming (zie verder)
  • Training voor professionals die buiten de context van zorg en welzijn werkzaam zijn en op regelmatige basis in aanraking komen met jongeren (jeugdwerkers, jeugdleiding, sportcoaches, leerkrachten …). Er wordt ingezet op een versterking van de vaardigheden & voelsprieten van deze partners en maken de link met het bestaande aanbod.

Acties

Tot en met december 2022 biedt de ELZ een aanbod van workshops en vormingen aan over mentaal welzijn: 

  1. Aanbod intermediairs (jeugdwerkers, vrijwilligers, leerkrachten, leerlingenbegeleiders, ...)
  2. Lessenpakket Take Off voor jongeren 
  3. Infomobiel van Te Gek!

Scholen die de infomobiel willen inboeken kunnen een terugbetaling van €300 aanvragen via de Eerstelijnszone Houtland en Polder.