Hou je mee met ons de Aziatische hoornaar in de gaten?

Gepubliceerd op  maandag 13 mei 2024 om 09:56 uur

Hoor je het in Keulen donderen als we het hebben over de Aziatische hoornaar? In enkele minuten kun je er alles over lezen op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar (waarom het een probleem is, herkenning, nesten, levenscyclus, …).  

Vermoed je een nest van de Aziatische hoornaar bij jou in de buurt?   

In het begin van het seizoen (april-mei) een klein embryo nestje ergens onder een afdak of in een hok?

Later op het seizoen (mei-juni-juli) een groter primair nest (ergens in een boomholte, nestkast of in een struik)?

Nog later op het seizoen (juli – november) een groot secundair nest (in de regel hoog in een boom)?

Meld dit dan altijd op www.vespawatch.be. Nadat je melding werd bevestigd volgt daarna de verdelging op kosten van de gemeente. 

  1. Achter de button ‘Meld een nest’ word je om een aantal gegevens gevraagd (ook foto’s!).
  2. Je melding wordt gecontroleerd. Is het wel Aziatische hoornaar? Dat kan enkele dagen duren. 
  3. Blijkt het effectief om Aziatische hoornaar te gaan, dan wordt automatisch de verdelging van dat nest bevolen door een erkend verdelger. Jij hoeft niets meer te doen! De verdelger contacteert je op basis van de gegevens die je achterliet. De factuur is voor de gemeente.
  4. Opgepast! Tussen jouw melding en de bestrijding kan twee weken tijd zitten! Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. De Aziatische hoornaar is immers een niet agressieve soort richting mensen (tenzij zijn nest verstoord wordt!).
  5. Ervaar je een nest echter als een acuut gevaar, dan staat het je vrij om zélf de mogelijk snellere verdelging te organiseren via de brandweer (opgepast, die levert niet noodzakelijk deze service) of een verdelger die je zelf aanstelt. Dit doe je dan wel op eigen kosten. Een lijst van erkende verdelgers in Vlaanderen vind je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar.
  6. Ook als je de nestverdelging zélf aanpakt is de melding ervan op vespawatch.be nog nuttig (i.f.v. het behouden van het overzicht op de vespreiding van het insect). Geef bij je melding duidelijk aan: ‘verdelgd op eigen initiatief’. Zo vermijden we het nodeloos mobiliseren van onze verdelger.
Naar top