#KijkInUwKot en spot de Aziatische Hoornaar

Gepubliceerd op dinsdag 11 april 2023 18.58 u.

Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot en is vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallende oranje plekken.

Ook op het achterlijf heeft de Aziatische hoornaar een oranje band en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een belangrijke manier om de soort te onderscheiden.

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Het nest heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter.

Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal en uitgroeien tot nesten van 1 meter.

De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

Wat moet je doen als je een Aziatische hoornaar of een nest ziet?

Probeer zowel van het nest als het dier een foto te maken en post die op www.vespawatch.be. Na het plaatsen van de foto’s op www.vespawatch.be kan je (na ± 24 uur) bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt.

  • Indien positief voor een individuele Aziatische hoornaar gaan speurders op zoek naar het nest.
  • Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen.

Video’s van hoe je Aziatische hoornaars kunt herkennen en hoe deze te melden vind je op www.vespawatch.be. Meer informatie vind je op www.vlaamsbijeninstituut.be.