Asbestafval

Asbest is een mineraal dat in de natuur voorkomt. Het bestaat uit microscopisch kleine vezeltjes. Omdat asbest brandwerend en isolerend is, was het vanaf de tweede wereldoorlog tot eind jaren ‘90 erg populair. Het werd in meer dan 3.500 bouwmaterialen verwerkt. Van dakbedekking over bloembakken tot keukenkasten. Toen onderzoek uitwees dat asbest heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, werd het verboden.

Sinds 2001 is er een verbod op het produceren, gebruiken en op de markt brengen van alle toepassingen van asbest. Maar in heel wat woningen van vóór die tijd zitten vaak nog materialen met asbest verwerkt. 

De meest voorkomende toepassingen en hoe je asbest kan herkennen, vind je terug in deze folder of via https://ovam.vlaanderen.be/asbest-herkennen.

Wat mag je zelf verwijderen?

Vaste, hechtgebonden asbesttoepassingen die in goede staat zijn, mag je zelf verwijderen. Houd je daarbij aan de nodige voorzorgsmaatregelen, deze vind je hier: https://ovam.vlaanderen.be/voorzorgsmaatregelen-bij-asbestverwijdering

Wat moet je laten verwijderen door een specialist?

Losse, niet-hechtgebonden asbesttoepassingen

Die moeten verplicht verwijderd worden door een erkend asbestverwijderaar:  www.werk.belgie.be/nl/erkenningen - onder 'Erkenning - Asbest - Bedrijven erkend voor afbraak-of verwijderingswerken'

Sterk beschadigde, verweerde of moeilijk te verwijderen hechtgebonden toepassingen

Ook hiervoor doe je best een beroep op een vakman: een professionele aannemer of dakdekker, of een erkende asbestverwijderaar.

Waarheen met je asbestafval?

Recyclagepark

Opgelet: het is verplicht om asbest verpakt binnen te brengen!

Asbestafval is gevaarlijk afval. Daarom gelden er strikte regels in je recyclagepark.

Je mag enkel vast, hechtgebonden materiaal naar het recyclagepark brengen. Dat asbestafval moet verpakt zijn in zakken die je vooraf kocht. Je mag maximum 3 zakken per dag aanbieden.

  1. Verpak je asbestafval thuis in de speciale zak(ken). Zorg ervoor dat je de zak(ken) zelf kan dragen. De parkwachter mag je immers niet helpen met het deponeren van het afval in de container.
  2. Verwittig meteen de parkwachter als je aankomt in het recyclagepark en volg zijn/haar instructies.
  3. Leg je goed verpakte asbestafval in de container. Opgelet, de parkwachter mag je daar niet bij helpen. Zorg dus voor fracties die je zelf kan dragen zonder ze te laten vallen.
  4. Het is verboden om de verpakking met je asbestafval te openen, of om het afval uit de verpakking te halen.

Het verpakkingsmateriaal kan je vooraf aankopen op het recyclagepark of in het administratief centrum. De kostprijs hiervan bedraagt:

  • Puinzak: 1 euro/stuk
  • Plaatzak (220x120 cm): 2 euro/stuk

In een plaatzak mogen maximaal 3 platen met een maximale afmeting van 220x120 cm.

Je mag maximum 3 zakken per dag aanbieden op het recyclagepark.

Asbest veilig verwijderen is belangrijk om je gezondheid te beschermen! Je kan daarom op bovenstaande locaties ook een set met persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen. Dergelijke set bevat een FFP3 stofmasker, een wegwerpoverall en stevige wegwerphandschoenen en kost 16 euro.

Ophaling aan huis

Asbest kan je onder bepaalde voorwaarden en tegen betaling bij je thuis laten ophalen. Alle informatie daarover kan je via de website van de IVOO nalezen.

Downloads

Naar top