Asbestafval

Vanaf 18 juni 2021 – enkel nog verpakt asbest toegelaten op de recyclageparken

Asbest is een mineraal dat in de natuur voorkomt. Het bestaat uit microscopisch kleine vezeltjes. Omdat asbest brandwerend en isolerend is, was het vanaf de tweede wereldoorlog tot eind jaren ‘90 erg populair. Het werd in meer dan 3 500 bouwmaterialen verwerkt. Van dakbedekking over bloembakken tot keukenkasten. Toen onderzoek uitwees dat asbest heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, werd het verboden.

Sinds 2001 is er een verbod op het produceren, gebruiken en op de markt brengen van alle toepassingen van asbest. Maar in heel wat woningen van vóór die tijd zitten vaak nog materialen met asbest verwerkt.

Wijziging inzameling asbest in het recyclagepark

Vanaf 18 juni 2021 kan je het asbest niet meer onverpakt aanbieden op het recyclagepark zoals voorheen. Het asbestafval moet vanaf 18 juni 2021 verplicht verpakt aangeboden worden!

In het belang van ieders veiligheid is het daarom verplicht om vooraf het correcte verpakkingsmateriaal aan te kopen. In onze gemeente kan dit op het recyclagepark zelf of in het administratief centrum Eernegem.

Verpakkingsmateriaal:

  • Puinzak: 1 euro/stuk
  • Plaatzak: 2 euro/stuk

Je mag maximum 3 zakken per dag aanbieden op het recyclagepark.

Asbest veilig verwijderen is belangrijk om je gezondheid te beschermen! Je kan daarom op bovenstaande locaties ook een set met persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen. Dergelijke set bevat een FFP3 stofmasker, een wegwerpoverall en stevige wegwerphandschoenen en kost 16 euro.

Hoe breng ik asbestafval binnen op het recyclagepark vanaf 18 juni 2021?

Asbestafval is gevaarlijk afval. Daarom gelden er strikte regels in je recyclagepark.

Je mag enkel vast, hechtgebonden materiaal naar het recyclagepark brengen. Dat asbestafval moet verpakt zijn in zakken die je vooraf kocht. Je mag maximum 3 zakken per dag aanbieden.

  1. Verpak je asbestafval thuis in de speciale zak(ken). Zorg ervoor dat je de zak(ken) zelf kan dragen. De parkwachter mag je immers niet helpen met het deponeren van het afval in de container.
  2. Verwittig meteen de parkwachter als je aankomt in het recyclagepark en volg zijn/haar instructies.
  3. Leg je goed verpakte asbestafval in de container. Opgelet, de parkwachter mag je daar niet bij helpen. Zorg dus voor fracties die je zelf kan dragen zonder ze te laten vallen.
  4. Het is verboden om de verpakking met je asbestafval te openen, of om het afval uit de verpakking te halen.

Heb je vragen over deze gewijzigde werking of wil je meer informatie over asbest? Onze parkwachters geven je graag de nodige informatie. Onderaan deze pagina kan je ook een informatiefolder rond asbest en de inzameling ervan nalezen of surf naar www.ivoo.be/nl/asbest.