Artiesten boeken

Contract 

Dit is niet wettelijk verplicht, maar aan te raden om gemaakte afspraken in vast te leggen en onduidelijkheden achteraf te voorkomen. Bij de SABAM-aangifte moet u ook steeds een contract meesturen. Aan de achterzijde van deze fiche vindt u een beknopt modelcontract dat u steeds kunt gebruiken als de artiest niet met een eigen overeenkomst werkt.

Sabam 

U bent verplicht om alle ‘geluidsproducerende’ activiteiten te melden bij SABAM. DIT IS IN UW EIGEN VOORDEEL. Doet u immers geen aangifte, dan maken zij een eigen raming van de vergoeding op het gebrachte repertoire en gaat deze inkomst in een ‘algemene pot’ die verdeeld wordt over alle aangesloten componisten. Geef wel het repertoire door dat de groep brengt en is dit niet beschermd, dan hoeft u hiervoor in principe ook niet te betalen.

Geluid en belichting

Het loont altijd om bij meerdere firma’s een offerte te vragen en deze te vergelijken. Baseer u bij de prijsvraag steeds op de technische vereisten die de artiest stelt (technische fiche, indien aanwezig). Ga steeds goed na wat u zelf moet voorzien en wat er eventueel door de groep wordt meegebracht. Maak hierin duidelijke afspraken.

Onderhandel

De ervaring leert dat u momenteel perfect kunt onderhandelen over bezetting, uitkoopsom, technische vereisten, repertoire, … Doe het, want u kunt er veel mee besparen!

  • Rechtstreeks met de artiest

Dit is de meest voordelige manier van werken, aangezien u geen commissie voor een tussenpersoon of manager hoeft te betalen. U betaalt de uitkoopsom rechtstreeks aan de artiest, eventueel aangevuld met btw (6%) als hij btw-plichtig is.

Ook in dit geval dient u zich in orde te stellen met alle verplichtingen aangaande SABAM, geluidsnormen, …

  • Via een boekingskantoor

Veel artiesten, zeker de bekende(re), werken uitsluitend met een boekingskantoor. Deze vindt u doorgaans terug op de website van de betreffende artiest.

De onkosten bestaan in dit geval uit twee of drie delen: artistieke gage + evt. productiekost (beide 6% btw) + boekingscommissie van 15% (+ 21% btw).

Er wordt steeds met een contract gewerkt. Lees dit nauwkeurig na en vraag verduidelijking indien nodig. Aanvaard niet zomaar alles wat men u ‘opdringt’, maar onderhandel over het contract (uitkoopsom), technische fiche (geluid & belichting) en rider (catering, drank …).