Animator

Je hebt de animatorhoek gevonden. Aangezien je hier beland bent, durven we veronderstellen dat je animator bent, of het graag wil worden.

In beide gevallen heb je overschot van gelijk! De speelpleinwerking staat of valt namelijk met de animatoren. En dat betekent dat we onze eisen durven stellen, maar ook dat we proberen onze moni's in de watten te leggen.

Toch geen (kandidaat) animator? Even goed welgekomen.

Wil je aan de slag als animator op onze speelpleinwerkingen?

Vul het aanvraagformulier in. Dit kan je digitaal invullen en versturen via het digitaal loket.

Belangrijk

Je moet een uittreksel uit het strafregister bij je aanvraag indienen.

Woon je in Ichtegem? Geef dan op het digitaal formulier de toestemming aan de dienst jeugd om dit voor je op te vragen. Dan maken we dit voor jullie in orde.

Woon je niet in Ichtegem? Dan moet je het uittreksel aanvragen in de gemeente waar je woont en dit zelf bezorgen aan de dienst jeugd.

Cursus en stage

Je kan als animator op het speelplein werken wanneer je 16 jaar bent (of nog 16 wordt in 2021). Om te kunnen werken als animator moet je een erkende cursus animator volgen. Door de coronacrisis is er echter geen zekerheid of alle cursussen dit jaar kunnen doorgaan en daarom maken we een uitzondering. Er zijn 2 opties: 

OPTIE 1: je volgt de erkende cursus om het attest 'animator in het jeugdwerk' te behalen.

Of deze cursussen effectief kunnen doorgaan, hangt af van de coronamaatregelen. Deze cursussen gaan door in de krokus-, paas-, en zomervakantie. Check voor meer info https://www.speelplein.net/Vorming/Cursussen/Animator.

Deze cursus kost 210 euro, maar als je bij ons op het speelplein werkt krijg je hiervan 60% (= 126 euro) terugbetaald van het lokaal bestuur. Na het volgen van deze cursus krijg je het officiële animator-attest.

OPTIE 2: Je volgt de prikkeldagen die worden georganiseerd door het lokaal bestuur.

Deze gaan door op zaterdag 30 januari, zaterdag 6 februari en zaterdag 20 februari, telkens van 9 tot 17 uur. We verwachten je aanwezigheid op de 3 volledige dagen. Door de coronamaatregelen gaan de prikkeldagen deels digitaal en deels op een later tijdstip door. Contacteer de dienst Jeugd voor meer info!

Inschrijven is verplicht en kan je via de link onderaan deze pagina doen. Deelname is gratis. Je krijgt na de prikkeldagen geen officieel attest, maar kan wel al in 2021 aan de slag op onze speelpleinwerkingen, in afwachting van het volgen van de erkende animator-cursus.

Na de cursus animator of de prikkeldagen, loop je eerst 2 weken stage op het speelplein. Deze stage is onbetaald en dient om je wegwijs te maken tijdens de dagelijkse werking. In het begin krijg je nog geen verantwoordelijkheden en loop je mee met de andere animatoren. Na 2 weken word je dan ingezet als volwaardige animator op het speelplein. Als animator werk je altijd samen in een team en ben je nooit als enige verantwoordelijk voor een groep kinderen.

Wanneer de erkende cursussen terug normaal kunnen doorgaan (= zonder beperkingen door het coronavirus), wordt verwacht dat elke animator het attest ‘animator in het jeugdwerk’ alsnog behaalt. De stage moet je dan niet meer opnieuw doen.

Verloning animatoren

  • Tijdens de 2 weken waarin je stage loopt, krijg je geen vergoeding.

  • Animatoren die de erkende cursus animator gevolgd hebben, werken onder het animatorenstatuut (dit is een tijdelijke tewerkstelling in de culturele sector). Hiervoor krijg je +/- 60 euro per dag als je jonger bent dan 18 jaar, vanaf 18 jaar krijg je +/- 65 euro per dag.

  • Animatoren die de prikkeldagen gevolgd hebben werken als jobstudent. Hiervoor krijg je dezelfde vergoedingen als bij het animatorenstatuut.

  • Hoofdanimatoren werken onder het animatorenstatuut en krijgen ongeveer 70 euro per dag.

Het is zo dat deze bedragen gelden per GEWERKTE dag.

Feestdagen en ziektedagen worden niet uitbetaald.

Wat is het verschil tussen animatorenstatuut en jobstudent?

Onder het animatorenstatuut mag je 25 dagen per jaar werken en nog eens 475 uur als jobstudent ergens anders (bijvoorbeeld in de horeca, in een winkel,…). Werk je als jobstudent, dan worden je dagen op het speelplein meegeteld bij de 475 uren die je maximaal per jaar als jobstudent mag werken.

Zin om aan de slag te gaan als animator?

Was je al eens animator op ons speelplein OF heb je een erkende cursus gevolgd? Dan vul je enkel het digitaal formulier in om je kandidaat te stellen als animator (je moet dus 1 iets doen).

Wil je als nieuwe animator de prikkeldagen volgen? Schrijf je in via de webshop voor de prikkeldagen EN stel je kandidaat als animator via het digitaal formulier (je moet dus 2 dingen doen).

Silke van de dienst jeugd neemt begin maart contact met je op met een eerste planning voor de paas- en zomervakantie. Heb je nog vragen, aarzel niet om de dienst jeugd zelf te contacteren.