Algemeen captatieverbod

Gepubliceerd op woensdag 24 juli 2019 16.15 u.
Door de aanhoudende droogte is het waterpeil alarmerend laag. Daarom besliste gouverneur Carl Decaluwé, samen met het provinciaal droogteoverleg, om vanaf 24 juli het captatieverbod uit te breiden. 

Specifiek voor de gemeente Ichtegem is vanaf donderdag 25 juli 2019 om 12 uur een bijkomend captatieverbod van kracht voor de Stationsput.

In onderstaande bijlages kun je de verschillende politiebesluiten betreffende het captatieverbod nalezen.

IJzerbekken

Over het volledige gebied van het IJzerbekken wordt het captatieverbod herbevestigd. Dit betekent dat er uit onbevaarbare en bevaarbare waterlopen (en kanalen) geen water mag gecapteerd worden.

Het IJzerbekken is volledig gelegen in de provincie West-Vlaanderen en strekt zich uit over de volgende 27 gemeenten:

  • Geheel: Alveringem, De Panne, Diksmuide, Gistel, Houthulst, Ichtegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle,Lo-Reninge, Middelkerke, Nieuwpoort, Poperinge, Veurne en Vleteren
  • Gedeeltelijk: Hooglede, Heuvelland, leper, Jabbeke, Lichtervelde, Oostende, Oudenburg, Staden, Torhout, Zedelgem en Zonnebeke

Grondgebied Nieuwe Polder van Blankenberge en Oostkustpolder

Hier is watercaptatie uit de onbevaarbare en bevaarbare waterlopen (en kanalen) nog steeds toegelaten, mits het bekomen van een vergunning door het betrokken polderbestuur (voor de onbevaarbare waterlopen) of door de Vlaamse Waterweg (voor de bevaarbare waterlopen en kanalen)

Voor het gebied buiten het IJzerbekken, Nieuwe polder van Blankenberge en Oostkustpolder geldt er een algemeen captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen.

Op sommige bevaarbare waterlopen en kanalen is er wel nog captatie mogelijk mits voorafgaande toelating door de Vlaamse Waterweg, op de hiertoe aangewezen captatieplaatsen.

Uitzonderingen: Watercaptatie uit de onbevaarbare waterlopen blijft wel toegestaan voor :

  • weidepompjes voor dieren
  • vullen van spuittoestellen voor gewasbescherming

Watergebruik:

Er worden geen beperkingen opgelegd voor het gebruik van water. Gewassen (maar ook sportvelden,…) beregenen kan dus wel, maar enkel uit andere waterbronnen dan de waterlopen.

Er wordt wel aangedrongen om efficiënt met het water om te springen.

Info

De toestand in West-Vlaanderen wordt op de voet gevolgd, komen er wijzigingen in de maatregelen, dan vind je deze steeds op: https://www.west-vlaanderen.be/natuur-milieu-en-water/waterbeheer/waterschaarste 

Vragen?

Neem contact op via waterschaarste@west-vlaanderen.be of 050 40 35 60