Boek 'Verhaal van een dorp'

Geschiedenis van Eernegem tot 1976

Dit samenhangende synthesewerk plaatst de geschiedenis van Eernegem in het ruimere kader van het Vlaamse en Belgische verleden. De ambities van Vlaamse graven, Bourgondische hertogen en Habsburgse vorsten vertalen zich in opeisingen, plunderingen en andere ellende. Het geïsoleerde dorp, dat enkel via zandwegen met de buurdorpen verbonden is, heeft in die jaren alleen Moerdijk- en Bourgognevaart als levensader en vlot contact met de buitenwereld.

De aanleg van de steenweg Oostende-Wijnendale (1765) en van de spoorweg Oostende-Torhout (1868) haalt de dorpelingen uit dat isolement. Met de komst van de Franse revolutie zijn de nieuwe ideeën van de Verlichting niet meer te stuiten. De strijd tussen conservatieve katholieken en hervormingsgezinde liberalen wordt een constante. Gaandeweg vindt de moderniteit op alle terreinen veld. De komst van de spoorweg in 1868 versnelt dat proces alleen maar.

Sprekende illustraties van dorpszichten, speciale gebeurtenissen en illustere figuren smukken dit werk op. Overzichtelijke stambomen, verzorgde kaarten en verduidelijkende grafieken helpen de lezer bij de interpretatie van de tekst.

Koenraad Vandenbussche is licentiaat in de geschiedenis. Veertig jaar opzoekingswerk in allerlei archieven heeft tot tientallen publicaties in de tijdschriften Ernigahem en Biekorf geleid. Naar aanleiding van 900 jaar Eernegem brengt hij het verhaal van dit dorp.

234 p., A4-formaat, in kleur, harde kaft, prijs: 25 euro

Het boek kan momenteel nog niet besteld worden. Binnenkort starten de voorinschrijvingen via deze pagina.