21 september: Internationale dag van de Vrede

Gepubliceerd op dinsdag 15 september 2020 13.32 u.

De Verenigde Naties riep 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel ‘de idealen van vrede te promoten’. Belgische steden en gemeenten maken tijdens de week van 21 september hun vredeswens zichtbaar met een wapperende vredesvlag in het straatbeeld, net zoals in onze gemeente.

Dit jaar staat de vredeswens in het teken van de strijd tegen kernwapens. 2020 is namelijk een speciaal jaar. Deze zomer was het 75 jaar geleden dat voor het eerst en (voorlopig) ook het laatst een atoombom werd ingezet. De steden Hiroshima en Nagasaki werden volledig van de kaart geveegd door twee atoombommen waarbij naar schatting meer dan 210.000 mensen om het leven kwamen en duizenden verminkt achterbleven. Ondanks de gruwelijke lessen van toen houden 14.000 kernwapens de wereld nog steeds in de ban. 

In 2017 keurden 122 landen een nieuw VN-verdrag goed dat kernwapens ondubbelzinnig moet verbieden voor alle landen. Van zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking. De Belgische regering steunt het VN-kernwapenverbod nog altijd niet ondanks de steun van de Belgische bevolking. Uit een recente publieksbevraging blijkt namelijk dat een grote meerderheid van de Belgen het VN-kernwapenverbod steunt.

Omdat België nog steeds Amerikaanse kernbommen op zijn grondgebied huishoudt, sturen burgemeesters op 21 september een gezamenlijke open brief aan de regering met de oproep om een open, democratisch en transparant debat over de wenselijkheid van deze wapens te voeren.

En ook jij kan jouw stem zichtbaar maken van thuis uit: hang een vredesvlag!

Alle info op www.dagvandevrede.be

Deel een foto van jouw wapperende vredesvlag via #vredesvlag of de facebookpagina.