nieuws Artikel tips tegen inbraak
Afdrukken

Inbrekers nemen geen vakantie: 9 tips voor je de deur dichttrekt

Dat inbrekers het liefst langskomen wanneer je niet thuis bent, zal je niet verbazen. Neem dan ook enkele maatregelen voor je op vakantie vertrekt. Wij helpen je alvast een handje met deze tips van Securitas en de politie.

 
Basisregels

De allereerste regel is natuurlijk: zorg dat alle deuren en ramen goed zijn afgesloten. Laat verder ook geen gereedschap in je tuin rondslingeren dat de inbrekers kan helpen en laat in huis geen briefjes achter met boodschappen over je afwezigheid.

 

Geef je woonst een bewoonde indruk

Het is noodzakelijk dat je je woonst een bewoonde indruk geeft. Zo is het belangrijk dat de brievenbus niet uitpuilt, want dat is hét teken voor inbrekers dat je wellicht al langer afwezig bent. Je kan met de post afspraken maken om brieven gedurende je vakantie in te houden en je kan ook je krantenabonnement even onderbreken. Nog beter is om aan een buur, vriend of familielid te vragen om je brievenbus regelmatig te komen leegmaken.

 

Nog aan die buur, vriend of familielid kan je vragen om de rolluiken regelmatig op te trekken en neer te laten, de bloemen water te geven en het gras te maaien. Dat alles zorgt ervoor dat je woonst een bewoonde indruk heeft.

 

Voor die bewoonde indruk kan je ten slotte ook nog vertrouwen op domotica. Zo kan je ervoor zorgen dat 's avonds de lichten automatisch aangaan.

 

Inventaris van waardevolle voorwerpen

Laat geen waardevolle voorwerpen rondslingeren, maar bewaar ze op een veilige plek zoals een kluis. Inventariseer ook je waardevolle voorwerpen. Dat is niet alleen nuttig voor als -in het slechtste geval- de inbrekers toch toeslaan, maar ook om je waardevolle voorwerpen minder aantrekkelijk te maken voor de inbrekers. Vermeld bij die inventaris de serienummers van de voorwerpen en houd ook de facturen goed bij. Je kan de voorwerpen verder ook markeren, met bv. je rijksregisternummer. Dat maakt ze voor inbrekers minder aantrekkelijk.

 

Alarmsysteem

Heb je een alarmsysteem? Zorg ervoor dat je alarm geregistreerd is bij police on web. Je doet er ook goed aan om de alarmcentrale te waarschuwen over je vakantie. Vergeet ook niet om alle raam- en deuralarmen aan te zetten wanneer je vertrekt.

 

Lokale politie

Door een e-mail te sturen naar de lokale politie via het e-mailadres politie.ichtegem@pzkouter.be of op de website police on web kun je gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. De politie zal vaker in de buurt patrouilleren om te zien of alles in orde is.

 

Telefonie

Laat geen bericht in verband met je afwezigheid achter op je antwoordapparaat en schakel indien mogelijk je vast toestel door naar je mobiele toestel.

 

Sociale media

Neem ook even vakantie van je sociale media. Kondig niet aan dat je weggaat en post geen berichten of foto's vanop je vakantieadres. De vakantieverhalen en foto's deel je namelijk best pas wanneer je terug thuis bent.

 

Auto

Indien je de wagen thuislaat, bewaar dan je sleutel of boordpapieren in de kluis of bij familie en vrienden. Een algemene regel voor sleutels is overigens dat je die best uit het zicht bewaart en geen naam of adres aan de sleutelringen hangt.

 

Wachtwoorden

Zorg er ten slotte ook voor dat je domoticasysteem of andere vorm van elektronische beveiliging goed beheerd wordt. Laat het wachtwoord niet in fabrieksinstellingen staan, maar kies verschillende, moeilijk te kraken codes voor uw netwerken en elektronica.

 

bron: De Redactie

 

Laatst aangepast op dinsdag 04 juli 2017 15:59
 
contact

administratief centrum Eernegem Stationsstraat 1 8480 Ichtegem (E)

gemeentehuis Ichtegem Dr. Bruwierplein 1 8480 Ichtegem

 

t 059 34 11 20
f 059 29 80 65

info@ichtegem.be

 

likeusonfacebook

 

openingsuren

 

 ma   08.30-12.00  
 di   08.30-12.00   16.00-19.00
 wo   08.30-12.00  
 do   08.30-12.00  
 vr   08.30-12.00   13.30-16.00